Türkiye'deki üniversitelerde devamsızlık hakkı, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) belirlediği kurallara göre düzenlenmektedir. 2023-2024 akademik yılı için geçerli olan devamsızlık kuralları şu şekildedir:
Devamsızlık sınırı, her ders için ayrı ayrı uygulanmaz. Bir öğrencinin bir dersten devamsızlık sınırını aşması, diğer derslerde devamsızlık yapmadığı takdirde, eğitim haklarını kaybetmesine neden olmaz.
Devamsızlık sınırını aşan öğrenciler, devamsızlıklarını telafi etmek için ders tekrarı yapabilirler. Ancak, ders tekrarı yapmak için, öğrencinin ilgili dersten başarısız olması gerekir.
Devamsızlık sınırını aşan öğrencilerin, eğitim haklarını kaybetmemeleri için, devamsızlıklarını telafi etmek için aşağıdaki yolları denemeleri mümkündür:
- Toplam ders süresinin %10'u devamsızlık sınırı olarak kabul edilir. Bu sınırı aşan öğrenciler, eğitim haklarını, yaz dönemi eğitimine katılım haklarını ve kış ile bahar BUEPT sınavlarına giriş haklarını kaybederler.
- Devamsızlık sınırına ek olarak, toplam ders süresinin %5'i rapor sınırı olarak kabul edilir. Bu sınırı aşan öğrenciler, raporlu oldukları derslerden muaf tutulmazlar.
Devamsızlık sınırı, her ders için ayrı ayrı uygulanmaz. Bir öğrencinin bir dersten devamsızlık sınırını aşması, diğer derslerde devamsızlık yapmadığı takdirde, eğitim haklarını kaybetmesine neden olmaz.
Devamsızlık sınırını aşan öğrenciler, devamsızlıklarını telafi etmek için ders tekrarı yapabilirler. Ancak, ders tekrarı yapmak için, öğrencinin ilgili dersten başarısız olması gerekir.
Devamsızlık sınırını aşan öğrencilerin, eğitim haklarını kaybetmemeleri için, devamsızlıklarını telafi etmek için aşağıdaki yolları denemeleri mümkündür:
- Ders kayıtlarını sildirmek ve yeniden kayıt yaptırmak. Bu durumda, öğrenci, devamsızlık sınırını aştığı dersleri tekrar kayıt yaptırarak telafi edebilir.
- Derslerin video kayıtlarını izlemek veya ders notlarına ulaşmak. Bu şekilde, öğrenci, devamsızlık yaptığı dersleri kendi kendine çalışarak telafi edebilir.
- Danışmanıyla görüşerek, devamsızlıktan muafiyet talebinde bulunmak. Danışman, öğrencinin devamsızlığının haklı bir nedene dayandığını kabul ederse, öğrenciye devamsızlıktan muafiyet verebilir.